sobota, 20 stycznia 2018

PODUDZIA W MARYNACIE CYTRYNOWO-TYMIANKOWEJ

WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki podstawowe:
  • 4 podudzia z kurczaka.
Składniki marynaty:
  • łyżka oleju,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka czosnku po staropolsku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie:
  • Mięso myję i osuszam.
  • Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki, najlepiej na noc.
  • Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia razem z zalewą. 
  • Piekę przez godzinę w 180 stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut, aż mięso się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)