WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 350 g makaronu tagliatelle,
- duża pierś z kurczaka,
- opakowanie serka mascarpone (250 g),
- 200 ml bulionu,
- 3 łyżeczki curry,
- sól,
- pieprz,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 2 łyżki oleju,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie:
- Olej mieszam z 2 łyżeczkami curry, 1/2 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
- Kurczaka kroję w większą kostkę, dokładnie mieszam z przyprawionym olejem. Podsmażam na rozgrzanej patelni (do momentu aż będzie złoty).
- Do kurczaka wlewam bulion i dodaję serek mascarpone, gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy serek się rozpuści, dodaję łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu cayenne, dokładnie mieszam. Gotuję (bez przykrycia) jeszcze przez 8 minut.
- Mąkę dokładnie rozrabiam z wodą, dodaję do sosu. Gotuję jeszcze przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Sos łączę z makaronem, na talerzach posypuję posiekaną natką pietruszki.
Wygląda pysznie! Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńJa również, wyszło smakowite. :)
Usuń