niedziela, 28 stycznia 2018

WIELKANOCNA SAŁATKA Z JAJKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki sałatki:
  • 1/2 małej sałaty lodowej,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 nieduże rzodkiewki,
  • garść płatków migdałów (uprażone na suchej patelni).
Składniki sosu:
  • 2 czubate łyżki śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3/4 pęczku koperku (posiekanego).
Dekoracja:
  • kiełki rzodkiewki,
  • 2 małe rzodkiewki,
  • kilka gałązek koperku.
Przygotowanie:
  • Sałatę myję, osuszam i siekam, układam na talerzu.
  • Przygotowuję sos z majonezu, śmietany i koperku.
  • Rzodkiewkę kroję w cienkie plastry, jajka dzielę na ćwiartki.
  • Sałatę polewam 3/4 sosu, układam na niej jajka i plasterki rzodkiewek. Całość posypuję migdałami i polewam pozostałym sosem.
  • Sałatkę dekoruję kiełkami, koperkiem oraz kwiatkami z rzodkiewek (wycinane nożem naokoło - zygzakiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)