wtorek, 27 marca 2018

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ I ZIEMNIAKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 4 białe kiełbasy parzone,
  • 6 ziemniaków średniej wielkości,
  • 2 większe cebule,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • po łyżeczce pieprzu, ostrej papryki, oregano, tymianku,
  • łyżeczka słodkiej papryki czerwonej w płatkach Cykoria.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w ósemki (łódeczki), cebulę wzdłuż na ćwiartki, następnie na grubsze plastry.
  • Każdą kiełbaskę przekrawam na pół i nacinam na krzyż z dwóch stron.
  • Warzywa i kiełbasę przekładam do miski, posypuję przyprawami, dodaję olej, dokładnie mieszam.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewam bulion, następnie wykładam kiełbasę z warzywami.
  • Piekę w 220 stopniach (termoobieg) około 30 minut (do miękkości ziemniaków).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)