poniedziałek, 26 marca 2018

MAKARON Z BOCZKIEM I MASCARPONE

WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 250-300 g makaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku i czosnku,
  • 15 dag boczku,
  • 250 g mascarpone,
  • 1/2 średniej wielkości cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • curry,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie podsmażam pokrojony w kostkę boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z boczku).
  • Kiedy boczek się przyrumieni, dodaję posiekaną cebulę z czosnkiem, smażę jeszcze przez chwilę.
  • Następnie dodaję mascarpone i przyprawy - sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Smażę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Na koniec dodaję makaron i natkę pietruszki, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)