WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- większy pęczek botwinki,
- 8 młodych ziemniaków średniej wielkości,
- 2 młode marchewki,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- 200 g śmietany 18% do zup,
- 2 łyżki oliwy,
- 1,5 l bulionu warzywno-drobiowego.
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam).
- Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam.
- W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
- Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut.
- Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor).
- Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, dodaję koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)