WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka,
- 2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe),
- nieduża cebula,
- łyżka oleju,
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
- sól (opcjonalnie),
- opakowanie mozzarelli,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki startego sera żółtego,
- słodka papryka.
Przygotowanie:
- Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
- Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
- Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.
- Mozzarellę kroję w półplasterki.
- Na dnie cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.
- Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.
- Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)