wtorek, 19 czerwca 2018

CUKINIA ZAPIEKANA Z FARSZEM A'LA GYROS



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka,
  • 2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe),
  • nieduża cebula,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
  • sól (opcjonalnie),
  • opakowanie mozzarelli,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • słodka papryka.
Przygotowanie:
  • Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
  • Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
  • Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.
  • Mozzarellę kroję w półplasterki.
  • Na dnie cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.
  • Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.
  • Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)