WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
ŚREDNICA TORTOWNICY: 21 CM.
Składniki:
- duży jogurt typu greckiego (330 g) - W TEMP. POKOJOWEJ,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- 3 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ,
- 1/2 szklanki oleju,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka bułki tartej,
- 1/2 kg czereśni z kompotu (można użyć innych owoców - również świeżych),
- cukier puder (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Cukier ubijam z jajkami, dodaję do niego jogurt i olej, mieszam.
- Następnie wsypuję do masy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, dokładnie mieszam.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę.
- Masę posypuję bułką tartą przesianą przez sitko. Na wierzchu układam owoce.
- Piekę przez godzinę w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
- Po przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem - jeśli go używamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)