wtorek, 26 czerwca 2018

CIASTO JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI Z KOMPOTU


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
ŚREDNICA TORTOWNICY: 21 CM.

Składniki:
  • duży jogurt typu greckiego (330 g) - W TEMP. POKOJOWEJ,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • 3 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka bułki tartej,
  • 1/2 kg czereśni z kompotu (można użyć innych owoców - również świeżych),
  • cukier puder (opcjonalnie).
Przygotowanie:
  • Cukier ubijam z jajkami, dodaję do niego jogurt i olej, mieszam.
  • Następnie wsypuję do masy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, dokładnie mieszam.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę.
  • Masę posypuję bułką tartą przesianą przez sitko. Na wierzchu układam owoce.
  • Piekę przez godzinę w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
  • Po przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem - jeśli go używamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)