WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 12
Składniki:
- 50 dag fasoli Średni Jaś,
- 50 dag kiełbasy,
- 30 dag wędzonego boczku,
- 2 średniej wielkości cebule,
- kostka wędzona,
- 2 liście laurowe,
- słoik koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria.
Przygotowanie:
- Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
- Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
- W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
- Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
- Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.
- Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)