środa, 27 czerwca 2018

FASOLKA PO BRETOŃSKU




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 12

Składniki:
  • 50 dag fasoli Średni Jaś,
  • 50 dag kiełbasy,
  • 30 dag wędzonego boczku,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • kostka wędzona,
  • 2 liście laurowe,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria.
Przygotowanie:
  • Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
  • Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę. 
  • W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam. 
  • Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
  • Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę. 
  • Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)