WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki podstawowe:
- 2 torebki ugotowanego ryżu,
- większa pierś z kurczaka + mąka ziemniaczana do obtoczenia,
- sól,
- pieprz,
- mała cebula czerwona,
- nieduże mango,
- średniej wielkości czerwona papryka,
- mała papryczka chili,
- 3 cm. imbiru,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka posiekanego szczypiorku.
Składniki sosu:
- sok z 1 limonki,
- 5 łyżek cytrusowego sosu sojowego (można użyć zwykłego),
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego).
Przygotowanie:
- Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.
- Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.
- Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.
- Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.
- W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.
- Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.
- Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
- Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem. Danie posypuję szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)