wtorek, 3 lipca 2018

KURCZAK PO CHIŃSKU




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki podstawowe:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu,
  • większa pierś z kurczaka + mąka ziemniaczana do obtoczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • mała cebula czerwona,
  • nieduże mango,
  • średniej wielkości czerwona papryka,
  • mała papryczka chili,
  • 3 cm. imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka posiekanego szczypiorku.
Składniki sosu:
  • sok z 1 limonki,
  • 5 łyżek cytrusowego sosu sojowego (można użyć zwykłego),
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego).
Przygotowanie:
  • Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.
  • Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.
  • Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.
  • Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.
  • W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.
  • Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.
  • Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
  • Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem. Danie posypuję szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)