WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- mała pierś kurczaka,
- 30 dag małych pieczarek,
- 1/2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sól,
- pieprz,
- 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- słodka papryka,
- curry,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody do zagęszczenia,
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Kurczaka kroję w małą kostkę, umyte pieczarki wraz z ogonkami w plasterki.
- Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu.
- Po 1-2 minutach wrzucam pieczarki, dodaję odrobinę soli, czosnek niedźwiedzi, curry i słodką paprykę. Smażę do momentu wyparowania wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek.
- Całość zalewam śmietanką, zagotowuję.
- Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną wody, wrzucam posiekaną natkę. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)