środa, 11 lipca 2018

SKRZYDEŁKA PIECZONE W MARYNACIE Z MUSZTARDĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki podstawowe:
  • 10 skrzydełek z kurczaka.
Składniki marynaty:
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • łyżka syropu trzcinowego (lub klonowego, ewentualnie miodu),
  • 10 ml sosu sojowego,
  • czubata łyżeczka majeranku,
  • 1-2 suszone papryczki chili peperoncini lub 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
  • Z mięsa odcinam najcieńsze końcówki, myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
  • Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Mięso przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą.
  • Piekę w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 40 minut. Następnie rozcinam woreczek i piekę jeszcze 10-15 minut do momentu zarumienienia się mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)