WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 250 g startej dyni (na małych oczkach, ale nie najmniejszych),
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 250 g mąki,
- 100 g brązowego cukru,
- 9 łyżek oleju (u mnie olej migdałowy, ale może być zwykły),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Czekoladę kroję w niezbyt duże kawałki.
- Dynię mieszam z masłem orzechowym, dodaję olej.
- Do masy dyniowej dodaję mąkę, proszek do pieczenia, jajka i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączę.
- Na koniec dodaję czekoladę, mieszam.
- Formę na muffiny (lub foremki do babeczek) wykładam papilotkami, wykładam masę do 2/3 wysokości.
- Piekę w 190 stopniach (grzałka góra-dół) przez 20 minut.
Jakie to pyszne! :) Zamiast czekolady dałam drobinki czekoladowe nietopliwe i wyszło obłędne. Zapisuję i będę robić częściej!
OdpowiedzUsuń