wtorek, 18 września 2018

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na zupę:
  • łyżka masła,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • 1/2 cebuli,
  • marchewka,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 większe ziemniaki,
  • pęczek koperku,
  • małe opakowanie śmietany 18% (200 g),
  • po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy.
Składniki na pulpeciki:
  • 30 dag mielonego,
  • jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 małej cebuli,
  • mąka do obtoczenia pulpecików,
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików.
Przygotowanie:
  • Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę.
  • Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem.
  • Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut.
  • Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek.
  • Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)