PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki na zupę:
- łyżka masła,
- 1/2 łyżki oleju,
- 1/2 cebuli,
- marchewka,
- 1 litr bulionu,
- 4 większe ziemniaki,
- pęczek koperku,
- małe opakowanie śmietany 18% (200 g),
- po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy.
Składniki na pulpeciki:
- 30 dag mielonego,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 1/2 małej cebuli,
- mąka do obtoczenia pulpecików,
- 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików.
Przygotowanie:
- Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę.
- Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem.
- Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut.
- Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek.
- Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)