WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
- 1 większa pierś kurczaka,
- większa marchewka,
- mała cebula,
- duża pieczarka (opcjonalnie),
- 150 ml śmietanki 30%,
- 80 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,
- curry,
- ostra papryka,
- 1/2 pęczka posiekanego koperku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki.
- Kurczaka myję i osuszam, kroję w cienkie nieduże plastry. Oprószam solą i pieprzem, lekko obtaczam w mące.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam mięso (przez 1-2 minuty) z każdej strony, wyciągam na talerz.
- Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, podsmażam warzywa przez 2 minuty, następnie dodaję masło i smażę je kolejne 2 minuty.
- Do warzyw dodaję mięso, całość zalewam bulionem i śmietanką, dodaję również przyprawy - słodką paprykę, curry i odrobinę soli. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
- Na koniec do sosu wrzucam koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)