poniedziałek, 17 września 2018

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM



WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 1 większa pierś kurczaka,
  • większa marchewka,
  • mała cebula,
  • duża pieczarka (opcjonalnie),
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 80 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,
  • curry,
  • ostra papryka,
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  • Kurczaka myję i osuszam, kroję w cienkie nieduże plastry. Oprószam solą i pieprzem, lekko obtaczam w mące.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam mięso (przez 1-2 minuty) z każdej strony, wyciągam na talerz.
  • Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, podsmażam warzywa przez 2 minuty, następnie dodaję masło i smażę je kolejne 2 minuty.
  • Do warzyw dodaję mięso, całość zalewam bulionem i śmietanką, dodaję również przyprawy - słodką paprykę, curry i odrobinę soli. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
  • Na koniec do sosu wrzucam koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)