środa, 26 września 2018

CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 100 g masła - w temperaturze pokojowej,
  • 180 g masła orzechowego - w temperaturze pokojowej,
  • 170 g cukru brązowego,
  • 200 g mąki, 
  • jajko - w temperaturze pokojowej,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 80 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
  • 2 rodzaje masła ubijam wraz z cukrem przez 3 minuty, aż masa będzie nieco bardziej puszysta, następnie dodaję jajko oraz cukier wanilinowy i ubijam przez kolejne 3 minuty.
  • Do masy dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, mieszam łyżką.
  • Na koniec dodaję pociętą na kawałki czekoladę, delikatnie mieszam.
  • Z masy formuję kulki orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  • Ciastka piekę przez 17-20 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)