czwartek, 27 września 2018

RYŻ Z MIĘSEM Z ZUPY, SZPINAKIEM I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's,
  • 2 podudzia z kurczaka (z zupy),
  • 1/3 papryczki chili,
  • 150 g szpinaku,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2/3 łyżeczki curry Cykoria,
  • łyżka oleju z dodatkiem bazylii,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • łyżeczka mąki  + odrobina wody do zagęszczenia.
Przygotowanie:
  • Mięso obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
  • Czosnek i papryczkę drobno siekam.
  • Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem przypraw (1/3 łyżeczki curry, sól) oraz chili i czosnku.
  • Po kilku minutach dodaję szpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną.
  • Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję.
  • Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
  • Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)