WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki:
- 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's,
- 2 podudzia z kurczaka (z zupy),
- 1/3 papryczki chili,
- 150 g szpinaku,
- 2 duże ząbki czosnku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2/3 łyżeczki curry Cykoria,
- łyżka oleju z dodatkiem bazylii,
- 200 g śmietanki 30%,
- łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia.
Przygotowanie:
- Mięso obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
- Czosnek i papryczkę drobno siekam.
- Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem przypraw (1/3 łyżeczki curry, sól) oraz chili i czosnku.
- Po kilku minutach dodaję szpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną.
- Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję.
- Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
- Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)