WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 2 jajka - w temperaturze pokojowej,
- 150 ml oleju,
- 150 g cukru,
- 200 g mąki,
- 200 g startej marchewki (na małych oczkach),
- 100 g startego jabłka (na dużych oczkach),
- 50 g wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Składniki na krem:
- opakowanie serka mascarpone (250 g),
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 4 łyżki cukru.
Dekoracja:
- garść posiekanych orzechów laskowych (prażone blanszowane),
- 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na wiórki).
Przygotowanie:
- Jajka ubijam do podwojenia objętości, stopniowo dodaję cukier, następnie wlewam cienkim strumieniem olej.
- Do masy jajecznej dodaję starte jabłko i marchewkę oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszam.
- Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. Łączę z pozostałymi składnikami.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę, piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem.
- Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół.
- Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą.
Marchewkowe uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie dodatek kremu orzechowego.
xxx
Ja robiłam pierwszy raz i bardzo wszystkim smakowało. ;)
UsuńPozdrawiam!