wtorek, 25 września 2018

DYNIOWA CARBONARA


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 300 g obranej dyni,
  • 2 ząbki czosnku średniej wielkości,
  • 125 g boczku wędzonego,
  • łyżka oleju,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • opakowanie serka tartego do makaronu (40 g),
  • 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Przygotowanie:
  • Czosnek drobno siekam, boczek kroję w cienkie paseczki, a dynię w małą kostkę.
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie na patelni podsmażam boczek. Kiedy się zarumieni, dodaję łyżkę oleju oraz czosnek z dynią, solę i smażę przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Jajka roztrzepuję, dodaję do nich świeżo mielony pieprz i ser, mieszam.
  • Do dyni dodaję natkę, smażę przez chwilę. Następnie wrzucam odcedzony makaron i odlaną wodę, gotuję na małym ogniu 1-2 minuty do odparowania wody.
  • Makaron odstawiam z ognia, po chwili dodaję masę jajeczno-serową, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)