WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti,
- 300 g obranej dyni,
- 2 ząbki czosnku średniej wielkości,
- 125 g boczku wędzonego,
- łyżka oleju,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pieprz świeżo mielony,
- sól,
- 2 jajka,
- opakowanie serka tartego do makaronu (40 g),
- 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Przygotowanie:
- Czosnek drobno siekam, boczek kroję w cienkie paseczki, a dynię w małą kostkę.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie.
- W międzyczasie na patelni podsmażam boczek. Kiedy się zarumieni, dodaję łyżkę oleju oraz czosnek z dynią, solę i smażę przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Jajka roztrzepuję, dodaję do nich świeżo mielony pieprz i ser, mieszam.
- Do dyni dodaję natkę, smażę przez chwilę. Następnie wrzucam odcedzony makaron i odlaną wodę, gotuję na małym ogniu 1-2 minuty do odparowania wody.
- Makaron odstawiam z ognia, po chwili dodaję masę jajeczno-serową, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)