WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti,
- 125 g boczku wędzonego,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku średniej wielkości,
- opakowanie śmietany 30% (200 g),
- opakowanie sera tartego do makaronu (40 g),
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- bazylia.
- Boczek kroję w małe paseczki, cebulę i czosnek drobno siekam.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie.
- Podsmażam pokrojony boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut.
- Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję.
- Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty.
- Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)