piątek, 7 września 2018

SPAGHETTI Z BOCZKIEM I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 125 g boczku wędzonego,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku średniej wielkości,
  • opakowanie śmietany 30% (200 g),
  • opakowanie sera tartego do makaronu (40 g),
  • czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • bazylia.
Przygotowanie:
  • Boczek kroję w małe paseczki, cebulę i czosnek drobno siekam.
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie.
  • Podsmażam pokrojony boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut.
  • Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję.
  • Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty.
  • Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)