WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki podstawowe:
- 300 g dorsza (u mnie polędwica).
Składniki panierki z kuskusu:
- 1/2 filiżanki kuskusu,
- 1/2 filiżanki bulionu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Cykoria,
- 1/2 łyżeczki curry Cykoria,
- 1/2 łyżeczki soli,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła,
- łyżka soku z cytryny.
Dodatkowo:
- jajko,
- mąka do obtoczenia ryby,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kuskus zalewam gorącym bulionem, odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie mieszam z przyprawami, masłem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki.
- Rybę kroję w paski, każdy kawałek obtaczam w mące, jajku i panierce z kuskusu.
- Smażę na rozgrzanym oleju na złoto (po około 1,5-2 minuty z każdej strony).
super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńŚwietny pomysł.
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, by tak wykorzystać kuskus.
:)
Polecam wypróbować, nam bardzo smakowało, nawet moje półtoraroczna córka się zajadała. :)
Usuń