niedziela, 7 października 2018

PUSZYSTE PLACKI Z JOGURTU I ŚMIETANY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki na placuszki:
  • 160 g jogurtu naturalnego,
  • 90 g śmietany,
  • 170 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżeczek cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju (u mnie mieszanka z olejem kokosowym).
Składniki na sos truskawkowy:
  • 200 g mrożonych truskawek,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
  • Sos: Truskawki przekładam do garnka, rozmrażam przez 10 minut na większym ogniu (pod przykryciem), co jakiś czas mieszam. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję cukry i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Placuszki: Jogurt mieszam ze śmietaną, jajkami, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i olejem. Do masy dodaję mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce masy, smażę na małym ogniu przez około 2,5 minuty, następnie przewracam placki i smażę przez kolejne 2 minuty. Po każdej partii smażenia, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Gotowe placuszki podaję z przygotowanym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)