WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 100 g masła - w temperaturze pokojowej,
- 180 g masła orzechowego - w temperaturze pokojowej,
- 150 g cukru brązowego,
- 200 g mąki,
- jajko - w temperaturze pokojowej,
- łyżka cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 50 g orzechów laskowych (prażonych blanszowanych).
Przygotowanie:
- 2 rodzaje masła ubijam wraz z cukrem przez 3 minuty, aż masa będzie nieco bardziej puszysta, następnie dodaję jajko oraz cukier wanilinowy i ubijam przez kolejne 3 minuty.
- Do masy dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, mieszam łyżką.
- Na koniec dodaję pociętą na kawałki czekoladę oraz posiekane orzechy, delikatnie mieszam.
- Z masy formuję kulki orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
- Ciastka piekę przez 17-20 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)