WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 500 g wołowiny na gulasz,
- 40 dag pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 małe marchewki,
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 grzybki suszone (opcjonalnie),
- garść natki pietruszki,
- sól (opcjonalnie),
- szczypta tymianku,
- liść laurowy,
- 2 łyżeczki mąki + woda,
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
- około 600-700 ml bulionu wołowego (może być z kostki),
- ostra papryka.
Przygotowanie:
- Mięso kroję w większą kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem sosu sojowego.
- Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i grzybki suszone. Gotuję około 2 godziny.
- Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i startą marchew (na tarce o dużych oczkach).
- Warzywa dodaję do sosu, gotuję kolejne 30 minut.
- Całość doprawiam do smaku, zagęszczam mąką rozmąconą z odrobiną zimnej wody. Mieszam i jeszcze przez chwilę zostawiam na małym ogniu.
- Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Pyszny, konkretny obiadek.
OdpowiedzUsuńTak, wyszedł pyszny. :)
UsuńUwielbiam takie dania, jesienne i rozgrzewające :-) z ziemniakami, ryżem lub kopytkami pycha :-) a lubię jeszcze z babą ziemniaczaną :-) pyszności Madziu :-)
OdpowiedzUsuńOoo, ja najbardziej z kopytkami albo kluskami śląskimi... Pycha. :D
UsuńJak zwykle na tym blogu, pysznie. Sprawdziłam, to wiem. Doskonałe danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ola
Dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że smakowało. :)
Usuń