środa, 22 października 2014

GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI
















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 500 g wołowiny na gulasz,
  • 40 dag pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 małe marchewki,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 grzybki suszone (opcjonalnie),
  • garść natki pietruszki,
  • sól (opcjonalnie),
  • szczypta tymianku,
  • liść laurowy,
  • 2 łyżeczki mąki + woda,
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
  • około 600-700 ml bulionu wołowego (może być z kostki),
  • ostra papryka.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w większą kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem sosu sojowego.
  • Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i grzybki suszone. Gotuję około 2 godziny.
  • Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i startą marchew (na tarce o dużych oczkach).
  • Warzywa dodaję do sosu, gotuję kolejne 30 minut.
  • Całość doprawiam do smaku, zagęszczam mąką rozmąconą z odrobiną zimnej wody. Mieszam i jeszcze przez chwilę zostawiam na małym ogniu.
  • Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania, jesienne i rozgrzewające :-) z ziemniakami, ryżem lub kopytkami pycha :-) a lubię jeszcze z babą ziemniaczaną :-) pyszności Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, ja najbardziej z kopytkami albo kluskami śląskimi... Pycha. :D

      Usuń
  2. Jak zwykle na tym blogu, pysznie. Sprawdziłam, to wiem. Doskonałe danie.
    Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że smakowało. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)