WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki:
- 360 g schabu,
- 40 dag pieczarek,
- mała cebula,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- rozmaryn,
- łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g tartego sera żółtego,
- około 600 ml bulionu (może być z kostki),
- łyżka mascarpone (opcjonalnie),
- 100 g śmietany,
- 2 łyżeczki mąki,
- 3/5 szklanki mleka.
Przygotowanie:
- Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle.
- Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem.
- Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut.
- Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu.
- Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
Na pewno pyszny schabik!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, polecam. :)
Usuń1,5 godziny gotować???, przecież to nie wołowina??
OdpowiedzUsuńWieprzowinę gotujemy 1-1,5 h.
Usuń