wtorek, 19 maja 2015

SCHAB W SOSIE SEROWYM

























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • 360 g schabu,
  • 40 dag pieczarek,
  • mała cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • majeranek,
  • sól, 
  • pieprz,
  • bazylia,
  • rozmaryn,
  • łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • około 600 ml bulionu (może być z kostki),
  • łyżka mascarpone (opcjonalnie),
  • 100 g śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 3/5 szklanki mleka.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle.
  • Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem.
  • Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut.
  • Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu.
  • Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)