czwartek, 28 września 2017

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 50 dag małych podgrzybków,
  • woda,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • odrobina tymianku,
  • 3 łyżeczki śmietany,
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej.























Przygotowanie:
  • Grzyby oczyszczam, kroję na połówki, opłukuję i osuszam na ręczniku papierowym. Zalewam wodę, zagotowuję, odcedzam.
  • Grzyby wkładam z powrotem do garnka, zalewam wodą (dodaję tyle, aby je zakryło), wkładam liść laurowy, ziele angielskie i wsypuję przyprawy. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
  • Śmietanę łączę z odrobiną wywaru z grzybów i mąką, wlewam do sosu, szybko mieszam.
  • Sos jeszcze przez chwilę trzymam na ogniu (aż zgęstnieje), w razie potrzeby doprawiam do smaku.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się!
      P.S. Moja córcia też ma na imię Zuzia. :) <3

      Usuń
  2. mniam, te całe grzybki wyglądają obłędnie! :) Właśnie dziś byłam na świeżych grzybkach i coś czuję że jutro je skonsumuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam grzyby - jeść i zbierać! :)
      Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Sos grzybowy to nieodłączny element mojej kuchni jesienią. Przepis super, ale ja zamiast wody użyłbym bulionu warzywnego Krakus. Nadaje fajnego smaku, a nie zawiera sztucznych ulepszaczy w przeciwieństwie do innych gotowców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam bulionu Krakus, jednak w moim przepisie wody dodaje się tyle co nic - najważniejszy jest smak grzybów. ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)