sobota, 28 marca 2015

ZIEMNIAKI PIECZONE Z DIPEM CZOSNKOWO-SEROWYM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 10 średnich ziemniaków, 
  • 3-4 łyżki masła,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g kremowego sera topionego,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 większe ząbki czosnki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 30 g masła,
  • tymianek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • ostra papryka.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
  • W naczyniu żaroodpornym układam ziemniaki, posypuję wiórkami masła.
  • Przygotowuję dip: ser topiony, śmietanę, masło dokładnie łączę z posiekanym czosnkiem i przyprawami (najlepiej blenderem). Dodaję ser żółty, mieszam.
  • Ziemniaki układam na talerzu, wykładam dip, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

wtorek, 24 marca 2015

ZUPA Z SELERA NACIOWEGO I PORA





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 500 g selera naciowego,
  • 3 małe marchewki,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • mała cebula,
  • duży por,
  • średnia pietruszka,
  • około 1,2 l wody,
  • mały jogurt naturalny,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • curry,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1/2 pęczka pietruszki i szczypiorku,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Warzywa obieram. Pora, selera i pietruszkę kroję na kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
  • Do garnka wkładam ziemniaki i marchewkę, dodaję podsmażone warzywa, zalewam wodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu.
  • Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję.
  • Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję do zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam.
  • Zupę przelewam do talerzy, posypuję pozostałą zieleniną.

niedziela, 22 marca 2015

MAKARON Z MASCARPONE, ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI






















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:

  • 400 g makaronu,
  • 250 g mascarpone,
  • 100-140 g łososia wędzonego,
  • 5 większych suszonych pomidorów, 
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • większa szczypta suszonego koperku,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Pomidory siekam, łososia kroję w paski. Razem podsmażam na niewielkiej ilości oliwy z suszonych pomidorów.
  • Dodaję mascarpone oraz przyprawy, chwilę gotuję, mieszając.
  • Sos łączę z makaronem, posypuję szczypiorkiem.

czwartek, 19 marca 2015

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • mały por,
  • 15 większych pieczarek,
  • 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie),
  • około 15 dag tartego sera żółtego,
  • kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej),
  • 275 g ciasta francuskiego,
  • łyżka śmietany,
  • sól,
  • tymianek,
  • pietruszka suszona,
  • łyżka masła.




















Przygotowanie:
  • Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia.
  • Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam.
  • Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera.
  • Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut.

wtorek, 17 marca 2015

MAKARON Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 300 g makaronu,
  • 15 oliwek zielonych,
  • 1/2 mniejszej cebuli,
  • kawałek kiełbasy,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • łyżeczka cukru,
  • 10 pomidorków rzymskich.

Przygotowanie:
  • Makron gotuję al dente.
  • Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, oliwki w krążki. Podsmażam na maśle.
  • Pomidorki kroję w ćwiartki, dodaję do kiełbasy, chwilę smażę, mieszając.
  • Wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy. Całość chwilę gotuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Na koniec łączę z posiekaną pietruszką, następnie z wcześniej ugotowanym makaronem.

poniedziałek, 16 marca 2015

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM CZOSNKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-9

Składniki:
  • 6 większych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 4 średnie czerwone cebule,
  • pęczek koperku,
  • mały jogurt naturalny,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieram, kroję w większą kostkę. 
  • Ogórki obieram ze skórki, siekam w kostkę. 
  • Cebulę drobno siekam. 
  • Jogurt łączę z majonezem, dodaję posiekany czosnek i koperek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Wszystkie składniki mieszam przygotowanym sosem.

sobota, 14 marca 2015

ŚWIĄTECZNE JAJKA

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 4 jajka, 
  • czubata łyżka majonezu,
  • płaska łyżka śmietany,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy,
  • łyżka posiekanego szczypiorku, 
  • łyżka posiekanego koperku.



















Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo. 
  • Ostrożnie wyjmuję żółtka, ucieram je na gładko wraz ze śmietaną, musztardą, majonezem i serem żółtym. 
  • Do masy dodaję po łyżce posiekanych ziół (łyżkę rzeżuchy zostawiam do dekoracji). 
  • Doprawiam solą i pieprzem wg własnego smaku. 
  • Gotową pastą faszeruję jajka. 
  • Całość posypuję rzeżuchą.

czwartek, 12 marca 2015

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na zupę:
  • Około 1-1,5 l wody,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera i pora,
  • 5-6 większych ziemniaków,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • większa szczypta lubczyku.
Składniki na pulpeciki:
  • 20 dag mięsa mielonego z indyka,
  • mniejsza starta marchew,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji),
  • jajko,
  • około 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka suszonej natki.
Dodatkowo:
  • 2 pęczki koperku,
  • 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw.
  • W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
  • Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut.
  • Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

środa, 11 marca 2015

PASTA JAJECZNA Z SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Jajka miksuję na gładko z serem żółtym i majonezem. 
  • Rzodkiewkę oraz szczypiorek drobno, siekam dodaję do masy. 
  • Całość dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

poniedziałek, 9 marca 2015

WIOSENNY TWARÓG Z BURAKIEM I RZODKIEWKĄ





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • 275 g twarogu półtłustego,
  • mały jogurt naturalny,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • mały kawałek buraka,
  • sól,
  • pieprz.




















Przygotowanie:
  • Twaróg rozgniatam, dokładnie łączę z jogurtem.
  • Rzodkiewkę, buraka i szczypiorek bardzo drobno siekam, dodaję do twarogu, dokładnie mieszam.
  • Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.

sobota, 7 marca 2015

SAŁATKA Z PIECZARKAMI I POREM





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • 500 g pieczarek,
  • średni por,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 5 jajek,
  • puszka groszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez,
  • garść posiekanego koperku,
  • łyżka masła.













Przygotowanie:
  • Pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem soli. 
  • Groszek osączam. 
  • Pora przekrawam na pół, kroję w cienkie paseczki. 
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę. 
  • Ogórki obieram ze skóry, drobno siekam osączam na sicie. 
  • Wszystkie składniki łączę z majonezem i koperkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

czwartek, 5 marca 2015

JAJKA FASZEROWANE MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • 8 jajek,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • kiełki i rzodkiewka do dekoracji.



















Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo. 
  • Wydrążam żółtka, miksuję na gładką masę z musztardą, masłem i pietruszką, następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Jajka faszeruję pastą, dekoruję kiełkami oraz kawałkami rzodkiewki.

środa, 4 marca 2015

PASZTET JAJECZNO-POROWY




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8

Składniki:
  • 12 jajek,
  • duży por,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • łyżka śmietany.
Przygotowanie:
  • 10 jajek gotuję na twardo. 
  • Pora kroję cieniutko, podsmażam na maśle z dodatkiem soli. 
  • Jajka miksuję wraz z musztardą, pietruszką i śmietaną. Dodaję przyprawy, bułkę tartą, pora i 2 surowe jajka, a następnie dokładnie mieszam. 
  • Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam masę i piekę około 40 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 2 marca 2015

KREM BANANOWY Z OWOCAMI






















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone,
  • mała śmietana 30%,
  • 6 mniejszych bananów,
  • 2 kiwi,
  • 250 g truskawek,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • galaretka agrestowa i truskawkowa,
  • płatki białej i mlecznej czekolady.
Przygotowanie:
  • Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy.
  • Przygotowuję galaretki (każdą rozpuszczam w 1 szklance wody), wlewam do kwadratowego lub prostokątnego naczynia. Odkładam do stężenia, następnie kroję w kostkę.
  • Układam warstwy: galaretka, krem bananowy, pokrojone truskawki i kiwi. Na koniec dekoruję wiórkami czekolady. 

niedziela, 1 marca 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • Około 1,5 kg ziemniaków,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 2 średnie pomidory,
  • 20 dag pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej),
  • duża śmietana 18% (330 ml),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa,
  • rozmaryn.


















Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
  • Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku.
  • Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
  • Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.