czwartek, 30 marca 2017

MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-10

Składniki:
  • 400 g ulubionego makaronu,
  • 4 duże dojrzałe pomidory,
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła,
  • mała pierś kurczaka,
  • opakowanie mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • zioła prowansalskie,
  • cukier.


























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam osobno).
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję.
  • Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w kostkę.
  • Na maśle podsmażam kurczaka z cebulą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich, dodaję szczypiorek, smażę jeszcze przez chwilę.
  • Następnie wrzucam pomidory, dodaję przyprawy: sól, cayenne, zioła prowansalskie i cukier. Duszę kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec wrzucam mozzarellę, mieszam, gotuję do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Całość dokładnie łączę z makaronem.

KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 17 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 2 małe piersi kurczaka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • łyżka oleju,
  • duża papryka czerwona,
  • średnia marchewka,
  • puszka ananasów,
  • około 2 cm. imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry).
  • sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody.


























Przygotowanie:
  • Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki.
  • Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki.
  • Imbir i czosnek bardzo drobno siekam.
  • Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam.
  • Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące.
  • Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem.
  • Dodaję paprykę i marchewkę, smażę około 3 minuty, często mieszając. Następnie wrzucam ananasa, zwiększam ogień, smażę 2 minuty.
  • Wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlewam ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.

poniedziałek, 27 marca 2017

SMAŻONA SZYNKA WIEPRZOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM POMIDOROWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki na szynkę:
  • 350 g szynki wieprzowej,
  • 1/4 małej papryki czerwonej,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • curry,
  • zioła toskańskie,
  • 2 małe cebule,
  • ząbek czosnku,
  • olej.
Składniki na ziemniaki pieczone:
  • około 10 średnich ziemniaków,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • sól,
  • 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii,
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra.
Składniki na ostry sos pomidorowy:
  • duży pomidor,
  • około 10 listków świeżej bazylii,
  • 1-2 papryczki chili peperoncini,
  • sól,
  • cukier,
  • 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe),
  • 2 łyżki masła.


























Przygotowanie:
  • Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając.
  • Ziemniaki kroję w kostkę, układam na brytfance, obsypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę około 20 minut w 240 stopniach. W trakcie pieczenia mieszam 2-3 razy.
  • Sos: Cebulę siekam bardzo drobno, podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, chwilę gotuję na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

sobota, 25 marca 2017

NALEŚNIKI Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników)
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • mąka,
  • sól,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz:
  • większy kawałek ulubionej kiełbasy,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie pominąć),
  • 1/2 mniejszej papryki czerwonej,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz cayenne,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • cukier,
  • 3 płaskie łyżki śmietany,
  • 8 dag tartego sera żółtego,
  • bazylia.
Dodatkowo:
  • 8 dag tartego sera żółtego,
  • opakowanie mozzarelli,
  • świeża bazylia.
Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się zarumienią dodaję pomidory, chwilę gotuję na małym ogniu. Doprawiam do smaku solą, cukrem i bazylią. Dodaję śmietanę i ser żółty, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę.
  • Na naleśnikach układam farsz, zwijam w rulony, układam na brytfance. Całość posypuję serem żółtym oraz pokrojoną mozzarellą i listkami bazylii.
  • Naleśniki zapiekam przez 10-15 minut w 200 stopniach.

piątek, 24 marca 2017

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 17 naleśników)
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • mąka.
Składniki na nadzienie:
  • około 50 dag twarogu półtłustego lub tłustego,
  • cukier puder,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości).
Składniki na polewę:
  • 350 g gorzkiej czekolady,
  • 350 ml śmietany 30%.
* Można zmniejszyć lub zwiększyć proporcje. Ważne, aby zawsze było użyte tyle samo ml śmietany, ile gram czekolady. :)


























Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka).
  • Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.

poniedziałek, 20 marca 2017

SAŁATKA RYŻOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ I KUKURYDZĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9

Składniki:
  • torebka ryżu,
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • 3 jajka,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w drobną kostkę wraz z papryką.
  • Kukurydzę i fasolę osączam na sicie z zalewy.
  • Wszystkie składniki mieszam z dwoma łyżkami majonezu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

niedziela, 19 marca 2017

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • około 250 g polędwicy wieprzowej,
  • mały por,
  • mała marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 średniej papryki czerwonej,
  • około 1,5-2 cm imbiru,
  • 2 cebule szalotki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 torebki ryżu,
  • pęczek posiekanego szczypiorku;
  • sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego.


























Przygotowanie:
  • Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
  • Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki.
  • Przygotowuję sos z podanych składników.
  • Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty.
  • Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając.
  • Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach (za każdym razem odczekuję kilkanaście sekund). Mieszam, gotuję jeszcze 2-3 minuty do momentu zgęstnienia sosu.
  • Na talerz wykładam ryż, podaję z przygotowaną wieprzowiną i posiekanym szczypiorkiem.

piątek, 17 marca 2017

POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE MIĘSA Z ZUPY



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • Mięso pozostałe z zupy (u mnie dwa małe udka kurczaka),
  • 20 dag pieczarek,
  • średnia cebula,
  • większy ogórek kiszony,
  • curry,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • papryka słodka
  • odrobina bazylii.


























Przygotowanie:
  • Mięso obieram ze skóry, dzielę na kawałki.
  • Pieczarki kroję w plasterki, ogórka w półplastry, cebulę drobno siekam.
  • Całość podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw, często mieszając.
*Zamiast podanych wyżej przypraw można użyć przyprawy do gyrosa. :)

wtorek, 14 marca 2017

ZIEMNIAKI Z PATELNI Z BOCZKIEM I ŚMIETANĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 8 mniejszych ziemniaków (ugotowanych),
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • curry,
  • rozmaryn,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • łyżka masła,
  • szczypiorek.
Przygotowanie:
  • Boczek kroję w kostkę, cebulę siekam. Podsmażam na maśle, aż się zarumienią.
  • Ziemniaki kroję w półplasterki, dodaję do boczku wraz z koperkiem i przyprawami: cayenne, curry, solą, rozmarynem. Chwilę smażę, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, jeszcze przez chwilę trzymam na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 12 marca 2017

DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 2 filety z dorsza atlantyckiego (około 150-200 g każdy),
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżki masła,
  • sól;
  • sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier;
  • warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem i bazylią.
Dodatkowo:
  • świeże oregano.


























Przygotowanie:
  • Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę, dodaję do cebuli. Całość gotuję na średnim ogniu około 7-10 minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru.
  • Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy).
  • Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około 4,5 minuty, następnie obracam rybę i smażę kolejne 1,5 minuty. Osączam na ręczniku papierowym.
  • Dorsza układam na talerzu wraz z dodatkami, polewam sosem i dekoruję świeżym oregano.

poniedziałek, 6 marca 2017

ZUPA BURACZKOWA - JAK U BABCI :)


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9

Składniki:
  • 4 średniej wielkości buraki,
  • nieduża marchewka i pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • około 1,7 l bulionu (może być z kostki),
  • pęczek koperku,
  • 1-1,5 łyżki soku z cytryny,
  • sól, 
  • pieprz,
  • 5 łyżek śmietany.
























Przygotowanie:
  • Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Ziemniaki kroję w kostkę.
  • Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut.
  • Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut.
  • Koperek siekam.
  • Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam.
  • Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku.
  • Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania, aby zachowała swój kolor. :)