WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-10
Składniki:
- 400 g ulubionego makaronu,
- 4 duże dojrzałe pomidory,
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
- 2 łyżki masła,
- mała pierś kurczaka,
- opakowanie mozzarelli,
- sól,
- pieprz cayenne,
- zioła prowansalskie,
- cukier.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente.
- Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam osobno).
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję.
- Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w kostkę.
- Na maśle podsmażam kurczaka z cebulą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich, dodaję szczypiorek, smażę jeszcze przez chwilę.
- Następnie wrzucam pomidory, dodaję przyprawy: sól, cayenne, zioła prowansalskie i cukier. Duszę kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec wrzucam mozzarellę, mieszam, gotuję do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Całość dokładnie łączę z makaronem.